HAIM-IMPEX d.o.o. vaš pouzdan poslovni partner
HAIM-IMPEX

Hot Style Cool Living

IZBOR KLIMA UREDJAJA

Običnom kupcu u velikoj ponudi klima uređaja vrlo je teško izabrati klima uređaj koji će odgovarati njegovim potrebama. Zbog toga ćemo pokušati malo olakšati izbor klima uređaja, i ukratko vas informisati o klima uređajima.

1. Niska klasa
U tu grupu možemo svrstati klime raznih egzotičnih i nepoznatih imena. Možemo ih kupiti jeftino po raznim trgovačkim centrima ili od trgovaca koji su uvezli nekoliko kontejnera, koje će rasprodati i posle će se tesko naći ikakav rezervni deo za njih. Za iste se može reći da donekle solidno hlade, ali slabo ili nikako greju i po pravilu ne traju dugo. Bučne su i trose više struje (mali EER i COP) od klima iz više klase. Za bilo koji veći kvar (kompresor ili elektronika), ne isplati se popravljati ih. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlađenje, a grejanje imaju rešeno na drugi način..

2. Srednja klasa
U ovu grupu možemo svrstati klime poznatijih imena koja se kod nas prodaju već više godina i za koje se zna kako se ponasaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik i ima rezervne delove koji nisu preterano skupi. To su klime za kupce srednjih finansijskih mogućnosti. Ove klime dobro hlade i prilično dobro greju do 0 C. Nisu preterano bučne. Uz neko dodatno grejanje (za par hladnijih dana) mogu pokriti celu zimu sa grejanjem.

3. Visoka klasa
U ovu grupu spadaju isključivo Japanske klime (bez obzira u kojoj državi bile proizvedene). Rade odlično dugi niz godina. U tom periodu će vam vratiti razliku uloženog novca između ove klase i srednje i niske zbog velike razlike između uložene i predane energije (visoki EER i COP). Izuzetno su tihe i grejanjem bez problema mogu pokriti celu godinu, pogotovo njihovi “invertori“ koji su tehnologija za sebe. Kupovinom ovakvih klima uređaja štedite elektricnu energiju, čuvate okolinu (sve rade sa ekoloskim gasom R410a i R407c), a imate minimalne kvarove..


Koju klimu kupiti, u zavisnosti o potrebama i namenama prostora?
Iako smo uslugu besplatnog uviđaja učinili dostupnom svim našim kupcima, ovim člankom želimo Vam prezentirati koji sve faktori utiču na odabir klime i zbog čega je mudro prepustiti izbor klima uređaja stručnjacima.  Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima uređaja za Vaš prostor je odnos snage i učinka. Dakle, što je taj odnos bolji - odnosno što je uređaj bolje odabran - to će Vaš prostor biti bolje rashlađen ili zagrejan uz minimalne troškove. Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grejanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30% ) nego sto nam je potreban u hlađenju. Nekvalitetni klima uređaji, ne mogu kvalitetno zagrejati prostor kada je spoljašnja temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade jer ne mogu postići zadatu temperaturu troseći pritom i veću količinu električne energije, a zauzvrat ne nudeći nikakav učinak). Stoga pri izboru klima uređaja koji će se koristiti i u grejanju potrebno je uzeti kvalitetniji uređaj po mogućnosti “inverter“ koji rade i do - 15 C spoljašnje temperature trošeći pritom i do 40% manje električne energije nego standardni uređaji.
Potrebno je obratiti pažnju i na potrošnju klima uređaja tj. na razvrstavanje prema energetskoj učinku tz. EER i COP.

Prvi kriterijum: namena i oblik prostora

Nije svejedno klimatizirate li kuću, stan, kafić ili veliku npr. izložbenu halu. Prvo što je potrebno razmotriti je oblik objekta koji se klimatizira - npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizovati ceo stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dve sobe, dok će u manjem stanu koji nema previše zidova jedan uređaj biti dovoljan.
Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora - niže prostore s manje prozora može se klimatizovati slabijim uređajem nego one s mnogo prozora (poput prodajno - izložbenih prostora).
Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biće potrebno jačim uređajem smanjiti vreme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.
Svaki čovjek u prostoriji isijava određenu toplotu (telo, disanje). Poslovne prostore s mnogo zaposlenih biti će potrebno klimatizovati jačim uređajima.
Na kraju, u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplotnu energiju (sijalice, vitrine, računari, mašine, televizori...) a nalaze se u prostorijama koje se namjeravaju klimatizovati.

Drugi kriterijum: veličina prostora

Kako bismo pojednostavili celu priču, umesto da objašnjavamo proces proračuna za odgovarajući klima uređaj u zavisnosti o kvadraturi i visini (odnosno unutrašnjoj kubikaži) prostora, prilažemo sledeću tablicu kako biste stekli osećaj za potrebne snage klima uređaja.

Navedene su samo orijentacione vrednosti. U tačnom proračunu potrebno je ukalkulisati sve faktore koji utiču na izbor snage klima uređaja što je najbolje prepustiti stručnjaku.
VAŽNO: Za jedan mono split klima uređaj uzimaju se obično samo vrednosti za onu prostoriju u kojoj se nalazi uređaj.

Treći kriterijum: klimatska zona

Ako živite u zoni gde su zimske temperature dosta niže za grejanje će vam trebati klima uređaj koji radi na nižim spoljnjim temperaturama (invertor ili kvalitetniji klasični klima uređaj). U prostorima blizu većih vodenih površina biće potrebno u obzir uzeti prosečnu količinu vodene pare u vazduhu tokom godine. Tako npr. Mobilni klima uređaji koji imaju volumen posude za kondenzat od oko 5 litara nisu najpogodnije rešenje za ta područja, pošto će se morati češće prazniti.
Copyright © 2009-2017 HAIM-IMPEX d.o.o. (дизајн Пеђа ПЕКСОН, Србија)